January 30, 2023

Da Vilde møtte Vilda

Da samboerparet sikret seg drømmeboligen på Landås i Bergen, var lykken komplett. Men så kom strømkrisen.

Sparer penger og klimautslipp med Vilda

– Vi visste at leiligheten hadde mangler, men dette var veien vår inn boligmarkedet, sier Vilde Valland Aarseth og smiler.

Etter endt utdanning innen design i Australia, valgte Vilde og samboer Mark Trzopek å søke lykken i Norge. Drømmen om å eie egen bolig ble oppfylt gjennom et oppussingsobjekt på Landås i Bergen.

Leiligheten ligger i et hus bygget for over 100 år siden, i 1917. Det skapte noen utfordringer for de ferske boligeierne.

– Vinden blåste rett gjennom vegger og tak, sier hun og ler før hun slår fast:

– Vi forstod fort at leiligheten kunne bli et strømsluk om vinteren.

Vilde oppdager Vilda

Foto: Anita Vedå. Vilde bor i et hus fra 1917 på Landås i Bergen sammen med samboer og hunden Pippi.

Det meste av pengene til samboerparet gikk med til boligkjøpet. Å oppgradere hele leiligheten på en gang for å redusere varmetap og strømforbruk, var utelukket.  

– Vi skjønte fort at vi måtte tenke annerledes. Vi ønsket å gjøre det som var smart for vår leilighet, og begynte å søke på nett. Der fant vi et kaos av løsninger som vi ikke ble særlig klokere av.

Da strømkrisen slo inn for fullt, var gode råd dyre. Gjennom jobben som designere innen bærekraftige urbane prosjekter, fikk samboerparet til slutt høre om proptech-selskapet Vilda.

– Vi er begge designere og flinke til å ta visuelle oppgraderinger gjennom lett oppussing. Men vi fant fort ut at vi ikke hadde peiling på det viktigste: Å gjøre smarte ting som for eksempel å redusere strømforbruket i leiligheten, sier Vilde.

–  For oss ble Vilda redningen. Vi trengte et verktøy som kunne analysere leiligheten og foreslå smarte løsninger.

Videobefaring

Det første samboerparet gjorde, var enkelt. De skrev adressen til leiligheten på Vildas hjemmeside.

– Vilda representerer skikkelig lavterskel for å komme i gang med energisparing. Systemet er veldig brukervennlig. Forslag til gode tiltak og mulige besparelser blir presentert på en oversiktlig måte etter at du har lagt inn adressen din, forklarer hun.

Vilda kommer også hjem til deg via gratis videobefaring etter å ha analysert boligen din.

– Det var noe vi satte veldig stor pris på. Da snakket vi direkte med dem, og vi fikk råd om hva vi burde prioritere først, sier hun og legger til:

– Vårt mål var å spare så mye energi i boligen at vi kunne få et grønt lån. Vi er ikke helt der ennå, men med tid og stunder oppfyller vi nok kravene. Vi har fått råd fra Vilda om hvordan vi skal gå fram stegvis for å få et slikt lån.

Lokale håndverkere og halv strømregning

Fotograf: Anita Vedå. Her er håndverkere fra Vater i full sving med å skifte ut de gamle vinduene.

Etter videobefaringen gikk Vilde og Mark for en løsning som var gjennomførbar. Oppgraderingen koster 85 000 kroner.

– Vi monterte en luft til luft varmepumpe, to nye vinduer og en smart varmtvannsbereder. Det billigste tiltaket reduserte varmetapet betraktelig, sier Vilde og smiler før hun fortsetter:

– Vi monterte nye dørlister i yttergangen. Enkle tiltak har ofte stor effekt.

– Hvordan gikk det med strømregningen?

– Sammenligner jeg månedene vi brukte mest strøm, er regning i dag nesten halvert. Dessuten har leiligheten steget i verdi med disse enkle tiltakene.

Savnet varmen

Foto: Anita Vedå.

Medregnet loftet i huset har paret nesten 100 kvadratmeter å boltre seg på. I tillegg kan sameiet by på en gedigen hage, som allerede er blitt et samlingssted for venner og familie ved festlige anledninger.

–  Vi er opptatt av miljøet og det som skjer med klimaet. Å spare strøm er et godt lokalt klimatiltak som jeg enkelt kan bidra til.

Etter å ha drevet surfeskole på Bali og utdannet seg til grafisk designer i varme Australia, var kulde blitt noe fremmed for samboerparet.

– Vi er begge i overkant avhengig av et varmere klima enn det vi har i Bergen. Men nå har vi det akkurat passe varmt innendørs, takket være Vilda, sier hun og slår fast:

– Det grunnleggende gode med Vilda er at det går an å gjøre noe for miljøet som samtidig er bra for egen lommebok. Bedre blir det ikke.

Relaterte artikler